‘Kickboxing’ de Oliver Merce

   Kickboxing-ul este o disciplina de lupta aparuta la sfarsitul anilor ’60 – inceputul anilor ’70 in Statele Unite ale Americii, cand practicantii americani de karate nu au mai suportat criteriile stricte ale competitiilor de arte martiale in care nu era permis sa se dezvolte lupta, aceasta fiind oprita la fiecare atingere a adversarului.

   Aparitia acestui nou sport a ridicat insa multe probleme legate de riscul accidentarii sportivilor. Asa au aparut regulile kickboxing-ului si obligativitatea purtarii echipamentului de protectie. Regulile de lupta difera in functie de ramurile kickboxing-ului: semi-contact, light contact, full contact, full contact cu low kick si Muai Thai.

   Primul campionat modial de kickboxing s-a organizat in 1978 in Statele Unite, cu participarea a nu mai putin de 18 tari. In prezent, federatiile de kickboxing s-au fragmentat, aparand un numar de federatii internationale de profil, fiecare cu propriile campionate si reguli de lupta, unele dintre acestea renuntand partial sau complet la folosirea echipamentelor de protectie.

   In Romania, sportivii practicanti de kickboxing se confrunta cu diverse greutati, acest sport nefiind suficient mediatizat, doar o infima parte din populatie incearca sa-l practice, el neintrand inca in preferintele majoritatii. In acest moment, sportivii lupta pentru premii mai mult simbolice (medalii, diplome, cupe).

   Marea majoritate a fotografiilor au fost realizare in cadrul Clubului Sportiv Somo Kick – boxing din Timisoara. Acest club a fost infiintat in anul 2006, din 2007 sportivii legitimati aici participand la o serie de concursuri nationale cat si internationale (in Ungaria, Elvetia, Olanda etc.), clasandu-se pe podium in competitiile local kombat, klash, golden league, glory international, art of fighters, kombat liga, sau in cadrul campionatului national de kempo K 1.

   Multumesc pe aceasta cale antrenorului Ludovic Somogyi, precum si sportivilor clubului mai sus mentionat.