Vernisaj ‘Secvente urbane’

afis Photo Team

Vernisaj: 9 septembrie 2014, ora 18 – Education Point (str. Mendeleev 7-15)

PhotoTeam (https://www.facebook.com/PhotoTeamRomania) – este un grup de prieteni uniți de aceeași pasiune, fotografia. Grupul a fost fondat în decembrie 2011, derulând în timp proiecte și teme fotografice diverse, ce au permis dezvoltarea fiecărui membru în parte ca fotograf, cât și promovarea în echipă a rezultatelor obținute.

„În tumultul zilnic al vieții, putem descoperi lângă noi secvențe memorabile, pe care le îndrăgim pe moment și pe care am dori să le păstrăm într-un mod aparte, parcă pentru a opri, doar și pentru o secundă, timpul care trece fără oprire. Un gest, o privire, o atitudine, o asociere sau pur și simplu viața de zi cu zi, ne fascinează și dorim să o captăm pentru eternitate.” (PhotoTeam)

PhotoTeam ne invită să descoperim fotografic momente ale orașului, prin spiritul străzii captat în cadrul expoziției de fotografie „SECVENȚE URBANE” a grupului, în care și-au propus o serie de imagini cu savoare urbană, surprinse de membrii: Eli Driu, Cornel Hlupina, Oliver Merce, Mirela Momanu și Dan Moruzan.

Invitata specială a grupului PhotoTeam este Marie Laigneau, fotograf de strada din USA, care alatură lucrările sale în această expoziție și aduce prin cadrele sale un strop din atmosfera străzilor din Chicago.

Despre Marie Laigneau
Marie Laigneau este fotograf, fiind specializată în fotografia urbană. De ceva vreme s-a stabilit la Chicago. Lucrările sale recente s-au axat în principal pe captarea vieții de zi cu zi din marile metropole americane precum Chicago, San Francisco sau New York. Fotografiile sale sunt de obicei expuse în galerii de artă tradiționale, centre culturale sau spații expoziționale nonconformiste, fiind, de asemenea, publicate în reviste precum AFP sau pe site-ul National Geographic. Marie Laigneau este colaborator al PhotoVogue (Vogue Italia) și al altor numeroase comunități online de fotografie digitală, ajutând totodată la administrarea unei comunități online dedicată încurajării tinerilor fotografi urbani din întreaga lume.

„Fotografiile mele sunt rareori regizate. De fapt, am ajuns să realizez că fotografia este pentru mine pe cât de magica, pe atât de misterioasă. Imaginile și poveștile prind contur atunci când observ viața derulându-se simplu în jurul meu, nu atunci când încep să o controlez. Sinceritatea și tandretea sunt o necesitate pentru mine și lucrările mele, în încercarea de a descoperi emoțiile inconștiente care ne conectează cu orașele în care trăim, dar și cu noi înșine.” (Marie Laigneau)

Cu scopul de a înțelege cum se crează fotografii cu un impact emoțional puternic, Marie Laigneau, a studiat timp de doi ani compoziția în fotografia de stradă, fiind interesată în special de conceptele de armonie verus tensiune, subiectivitatea camerei și modul în care se „transformă” lumina, teme ce se regăsesc adesea în lucrările sale.

În urma acestei perioade de studiu au luat naștere atât o serie de postări pe blogul său, cât și o conferință susținută în Chicago, cu tema arta de a povesti prin intemediul fotografiei de stradă. Rezultatul acestei perioade de dedicație și fină analiză poate fi vizionat în călătoria fotografică la care însăși autoarea ne invită prin intermediul carții/ebook-ului „Creating Impact”: http://www.theinspiredeye.net/product/creating-impact/