Cornel Hlupina – Portret de strada

June 25, 2013 | By

Uitandu-ma in urma pare limpede ca este, inconstient, genul meu preferat. Scenele cu doua, trei sau mai multe personaje imi par probabil lucrari de doctorat; involuntar izolez cate un individ ce-mi pare ca spune ceva prin sine insusi, prin atitudine, pozitie, grimasa. O abordare simplificatoare, reductionista, a ceea ce se intampla pe strada, ce detaseaza cadrul de rest. EL sau EA relationand imaginar cu ceilalti, retrasi de fapt in propria cochilie pentru o fractiune de secunda, sau doua… pentru ca foarte repede starea se schimba, si gata!
Cu toate astea, a fost una dintre temele la care am dat inapoi! Nu toti oamenii pe care-i intalnesti sunt pregatiti pentru a fi portretizati asa, in fuga, sau nu esti tu pregatit sa surprinzi acei oameni cu adevarat expresivi ce trec pe langa tine, pe care i-ai vazut de la volan si aparatul era departe, de nefolosit. Sa vizez sau nu? Hartuire sexuala, pedofilie, gerontofilie, homosexualitate, voyeurism ori paparazzo, tot atatea prezumtii de vinovatie ce planeaza asupra ta atunci cand indrepti aparatul de fotografiat spre cineva… Sau, dimpotriva, sa initiez un dialog si poate-mi va permite sa-l fotografiez? Focala parca nici nu mai conteaza, timpul poate ca da! O viteza de expunere suficient de mare ingheata subiectul, ale carui trasaturi trebuie sa fie clare, altfel mai este portret? 500 mm nu e chiar o focala uzuala, dar daca ai facut un portret pe strada nu cu 35 mm ci cu 130 mm (in full frame) mai este el “de strada”? Despre diafragma, ce sa mai spunem, e bine sa fie cat mai inchisa, pentru a beneficia de un camp de profunzime care sa te scape de griji, dar care te lipseste de “bokeh”… Temerile sunt cele care distrug in fasa acest sub-gen de fotografie! De aceea cu atat mai mult sunt de apreciat cei ce reusesc sa faca imagini remarcabile…

Portretele bune nu sunt la tot pasul, trebuie sa fiu pregatit, si atunci cand le voi intalni sa-mi amintesc de experienta castigata cu ocazia acestui proiect!

Cornel Hlupina

 

Filed in: Portret de strada - iunie 2013, Proiecte

Cornel Hlupina

About the Author (Author Profile)

Membru fondator PhotoTeam (2011). Fotograf amator din anul 1986.

Comments are closed.